2011. szeptember 20., kedd

Változik a világ, és vele együtt változnunk kell nekünk isEgyre összetettebbé, bonyolultabbá válnak a folyamatok, elidegenülten élünk önmagunktól, egymástól, és a természettől, sivár kapcsolatokban létezünk, és bár a helyzet egyre gyakrabban tűnik átláthatatlannak, lehengerlőnek, és kétségbeejtőnek, egy szebb világ van születő félben, és napjainkban remek lehetőség kínálkozik arra, hogy új megoldásokat találjunk a világ és saját életünk kérdéseire. 
Hétvégén, egy szuper konferencián voltam Berlinben, amelyet az Etsy, az itthon még sokak számára ismeretlen, hatalmas nemzetközi kreatív kereskedelmi platform szervezett. A cél az volt, hogy kisméretű, kreatív vállalkozások számára adjanak tanácsokat, útmutatást, és párbeszéd alakuljon ki arról, hogy miként is boldogulhatunk emberként, alkotóként, és vállalkozóként sikeresebben, boldogabban, és fenntarthatóbban változó világunkban.
Rengeteg izgalmas előadó érkezett Európából és Amerikából, és több száz kézműves társammal, köztük PanyiZsuzsival és Vadjutkával együtt különböző előadásokon és műhelyfoglalkozásokon vettünk részt (ezek egy része megtekinthető a rendezvény honlapján, angol nyelven).
Amellett, hogy üzleti vállalkozásaink fejlesztésére is rengeteg ötletet és tippet kaptunk, sok általános érvényű gondolat hangzott el, amiből szerintem mindannyian tanulhatunk, hogy boldogabban tudjunk együtt élni. Ezek jórészt nem csak elméleti szinten, hanem évek óta már a gyakorlatban is léteznek a világ fejlettebb pontjain.
Új, egymásra utalt, valós együttműködési formák vannak kialakuló félben, mind egyéni, mind társadalmi szinten, és a közösség, az összetartozás és az összefogás ereje válik a hajtóerővé életünk minden területén. Javaink, ismereteink szabad megosztása, a cserekereskedelem, a peer-to-peer, vagyis a közvetítő áruházakat, üzleteket, online boltokat megkerülő emberi léptékű kereskedelem illetve a pénz helyét felváltó alternatív fizetési eszközök egyre inkább előtérbe kerülnek.
A helyben megtalálható, lokális vállalkozások és a közelben előállított termékek támogatása a fenntarthatóságot szolgálják, és a helyi piacok erősödéséhez vezetnek, egyszersmind környezetbarát, idő- és költséghatékony választást jelentenek.
Tárgykultúránk tekintetében a silány minőséget képviselő, uniformizált, lélektelen tömegtermelés helyett érték,- és időálló, egyedi, kézzel készített, netán önmagukban is több funkciót betöltő termékek felé fordul növekvő érdeklődés. A divat terén ez azt jelenti, hogy a szezonálló ruhadarabok vásárlása előnyt élvez az ún. fast fashion, vagyis gyorsan cserélődő divattal szemben. A fogyasztók egyre tudatosabban és felelősségteljesebben viszonyulnak tárgyaikhoz, és a méltányos kereskedelem elvei mentén megvalósuló gyártási morált várnak el ruhadarabjaik, háztartási cikkeik és használati tárgyaik előállítóitól.

Egész biztosan izgalmas, mélyreható változásokat hoznak az elkövetkező évek, és én magánemberként és alkotóként is szeretnék egyre tudatosabban, ezen értékek figyelembevételével élni és dolgozni. Azt hiszem, hogy mindezt Magyarországon megélni és megvalósítani különösen nagy kihívást jelent, jellemzően a teljesítmény-orientált versenyszellem jegyében nevelkedünk, nincs beágyazva a kultúránkba ez a fajta együttműködés, támogató szándék, és önzetlenség, de nincs más kiút a válságba jutott világunkban, mint az összefogás, és az emberi kapcsolatokon keresztül végbemenő előrelépés és fejlődés.

***********************

Hasonló szellemiségű gondolatokat ezen a blogon olvashatsz még: Tudatos Evolúció
Pin It

5 megjegyzés:

 1. Kedves, Sára!
  Annyira jó érzéssel olvastam a lendületes soraid.....
  Mennyire más érzés haladóbb szellemű országban élni alkotóként, támogatott és jó gondolkozású energiák között folyton csak előrébb haladni......... (Ez olyan jóféle pozitív energia ......)
  Ahhoz képest, ahogy itt nálunk mindez a fajta hozzáállás csak nyomokban üti fel a fejét.........
  Kívánok sok energiát az eltökéltségedhez, ugyanerre vágyok én is és remélem marad elég erőm a továbbiakhoz , hogy élvezni is tudjuk majd az efféle közösségi színterek gyümölcsöző hatékonyságát ........

  VálaszTörlés
 2. Köszönöm, hogy megírtad ezt a bejegyzést!
  Annyira hasonlóképp gondolom én is!

  VálaszTörlés
 3. Köszönöm a visszajelzéseiteket! ♥
  Erika, biztos vagyok benne!

  VálaszTörlés